Aangepaste keuken

De gemiddelde keuken in Nederland is zo samengesteld dat gebruikers die op een of andere wijze een beperking hebben niet optimaal gebruik kunnen maken van alle voorzieningen die de keuken biedt.

Daarom zijn er speciale aangepaste keukens waarvan het ontwerp en de inrichting wordt afgestemd op de beperkingen of juist de mogelijkheden waarmee de gebruiker te maken heeft. Wanneer voor u een zittende werkhouding in de keuken noodzakelijk is, is een ergonomische houding van groot belang.

Een ideale maatvoering zorgt ervoor dat uw schouder- en nekspieren niet extra worden belast. Om die reden combineren we in onze aangepaste keukens ergonomisch verantwoorde aanrechtbladen en fronten.Speciaal draaiende scharnieren zorgen ervoor dat de kastdeurtjes bijna volledig kunnen worden geopend. Hierdoor kunt u makkelijker in de bovenkastjes reiken en stoot u zich niet aan openstaande kastdeurtjes.

Aangepaste keukens op maat
Er zijn verschillende mogelijkheden om een keuken aan te passen aan de mogelijkheden die het dagelijkse leven de gebruiker biedt:

Een gedeelte van de keuken kan aanzitbaar voor een trippelstoel worden gemaakt. Hierbij wordt het aanrechtblad op de gebruikelijke hoogte aangebracht en wordt in plaats van onderkasten een terugspringende achterwand geplaatst. Voordeel van deze oplossing is dat huisgenoten van de gebruiker het aanrechtblad op de gebruikelijke hoogte kunnen blijven gebruiken.
Een andere manier van aanpassing is het (deels) onderrijdbaar maken van de keuken voor rolstoelgebruik. Om alle voorzieningen voor de gebruiker binnen handbereik te hebben wordt het aanrechtblad doorgaans tot ca. 10 cm. lager geplaatst. Ook de positie van wandkasten en inbouwapparaten als bijvoorbeeld de oven kunnen worden afgestemd op de mogelijkheden van de gebruiker.
Aangepaste keukens met hoog laag systeem
Omdat een dergelijke aangepaste keuken voor overige huisgenoten niet ergonomisch is zijn er mogelijkheden om de keuken door middel van een hoog/laag systeem in hoogte aan te passen.

Daarnaast zijn er nog allerlei gewenste aanpassingen mogelijk als:

Ondiepe spoelbak
Kraan met lange bedieningshendel
Vaatwasser en/of koelkast op hoogte
Inductie kookplaten met tiptoetsbediening of juist met knop-bediening
Trekstang aan de voorzijde van het aanrechtblad.
Voorraadkasten met uittrekelementen
De tijd dat aangepaste keukens een eenvoudige, onpersoonlijke uitstraling hadden is bij Keukencentrum Berkers te Deurne voorgoed voorbij: er is een ruime keuze mogelijk uit fronten en aanrechtbladen in verschillende materialen en kleuren/dessins. Er staan ervaren adviseurs tot uw beschikking die goed inventariseren aan welke vereisten een aangepaste keuken moet voldoen en een passend ontwerp uitwerken.