Bent u aan het rondkijken voor een nieuwe keuken en twijfelt u nog tussen koken op gas of inductie? Of misschien wordt u aan het denken gezet door de hoge gasprijzen, om de overstap te maken van koken op gas naar inductie? Neem dan even de tijd voor het lezen van dit artikel.

Koken op gas of inductie. Wat zijn de verschillen?

Koken op gas of inductie

Vaak heeft u een bepaalde voorkeur: koken op gas of op inductie. Simpelweg omdat u dat zo gewend bent. Of omdat u bijvoorbeeld graag Aziatische gerechten bereid in een grote ronde wokpan. Bent u zo’n kok? Dan is de kans groot dat u kookt op gas. Door de recente ontwikkelingen op het gebied van de hoge gasprijzen en het verduurzamen van woningen, bent u misschien getriggerd en nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van koken op inductie.

Laten we vooraf zeggen dat er geen betere keuze is tussen één van de twee. Het heeft allereerst te maken met uw wensen en behoeften. Denk na over vragen omtrent uw budget en uw favoriete manier van koken, om tot een goed besluit te komen. Daarnaast zijn er nog meerdere mogelijkheden waarop u kunt koken, alleen dit zijn de twee meest gekozen warmtebronnen. Vandaar dat we specifiek deze twee behandelen.

Omdat er steeds meer vraag is om van gas naar inductie over te stappen, zullen we de grote verschillen aan u uitleggen. Daarnaast geven we een aantal tips waar u aan kunt denken als u een definitieve keuze maakt.

Verschil inductie en gas koken

De grote verschillen tussen inductie en gas zijn:

Bij gas komt echt vuur kijken en wordt de pan verwarmd. Door het daadwerkelijke vuur wordt de pan heel heet. In geval van inductie wordt de pan ook verwarmd, alleen gebeurt dit op basis van een magnetisch veld. Hierdoor wordt de pan wel verwarmd maar blijft de kookplaat relatief koel. Hierdoor is het ook meteen iets veiliger voor uzelf en uw kinderen.

Met koken op gas is de warmte goed regelbaar, want u ziet de hoogte van de vlam. Bij inductie moet u in eerste instantie meer gevoel krijgen bij de automatische standen, waar u de kookplaat op kunt instellen.

Als u voedselresten op uw pitten knoeit is het wat lastiger om dit schoon te maken. Daarbij moet u dit niet te lang laten zitten om inbranden te voorkomen. Dat gebeurt vrijwel niet in geval van een inductiekookplaat. Daarbij is een gladde plaat gemakkelijker schoon te maken en houden.

Zoals gezegd heeft koken op gas meestal de voorkeur voor mensen die graag Aziatische gerechten bereiden in de wokpan. Door een goede pit wordt zo’n pan enorm heet en kan het eten ook nog eens makkelijk worden gehusseld. Tegenwoordig zijn er ook oplossingen bedacht om een wokpan op een ring, op de kookplaat te plaatsen. Zo heeft u hetzelfde effect maar dan op een inductie kookplaat. Bekijk een voorbeeld van de AEG Fusion Wok

Bij de aansluiting van een inductie kookplaat moet u zich realiseren dat u zeer waarschijnlijk gebruik moet maken van krachtstroom. Het kan betekenen dat u uw meterkast moet upgraden om ervoor te zorgen dat u uw inductiekookplaat kunt aansluiten.
Het voordeel van elektrisch koken op een inductiekookplaat is – in combinatie met zonnepanelen – een manier om de maandelijkse kosten te drukken. U draagt uw steentje bij aan het milieu én uw eigen portemonnee.

Laat u zeker persoonlijk adviseren om een definitieve keuze te maken. Adviseurs van Uw KeukenSpeciaalzaak denken met u mee en stellen specifieke vragen om tot een goede keuze te komen die bij u past. En dan nog even dit..

Inductie kookplaat met afzuiging

Kiest u voor een inductie kookplaat? Dan is het ook mogelijk om te kiezen voor een variant waarbij de afzuiging is geïntegreerd. Zo hoeft u geen losse afzuiging boven de kookzone te plaatsen en kijkt u niet tegen een afzuigsysteem aan in uw keuken.

Inductie fornuis met oven

Houdt u van de robuuste uitstraling van een fornuis met grote knoppen? En wilt u toch de voordelen van een inductie kookplaat? Dan is het goed om te weten dat er ook fornuizen bestaan met een inductie kookplaat. Zo’n inductie fornuis is compleet met oven en geeft die stoere en landelijke uitstraling aan uw keuken.

Bent u erover uit wat u wilt? Koken op gas of inductie?

Hopelijk heeft u een goed beeld gekregen van de verschillen. Ook de voors en tegens hebben we tegen elkaar afgezet zodat u een goede keuze kunt maken. Wilt u zich goed laten adviseren en uw persoonlijke wensen doornemen? Breng dan een bezoek aan Uw KeukenSpeciaalzaak bij u in de buurt. We staan voor u klaar en demonsteren u de verschillen in onze showroom. Graag tot binnenkort!